An appraisal of the economic effects of Turkish foreign policy on cameroon - Kwachuh,Tekang Paul (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Geçtiğimiz on yılda, Ankara'nın Afrika'da ve Kamerun da dahil olmak üzere ayak izi ödüllendirildi. 1998 yılında, Ismail Cem, "Afrika'ya Açılma Politikası"nı açıkladı, ancak kurumsal çerçevelerin ve kaynakların eksikliği yüzünden sonuç vermedi. AKP, 2005 yılında Afrika için "Afrika Yılı" olarak adlandırılan yeni bir dış politika belgesini hazırladı ve bu da 1998'in başarısız olduğu yerden başlayarak yeni bir köşe kaynağı oldu. "Afrika'ya açılma" planı, kurumsal yeniden yapılandırmayı desteklemek ve plan için kaynakları organize etmekle başladı. Türkiye, 2014 yılında, şu anda tüm alanlarda yürürlüğe giren Afrika Ortaklık Politikası'nı hazırladı. Bu tez Türkiye'nin Kamerun üzerindeki dış politika etkilerini inceliyor ve Türk-Afrika ilişkilerinin tarihi dönemlerine odaklanıyor. Ankara'nın "Türkiye'nin Afrika'ya Açılması" stratejik politikasının, özellikle de Kamerun ile Afrika-Türkiye ilişkilerini katapulte etmek için bir plan olduğunu savunuyor. Bildirinin sorunu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin Türkiye dış politikasındaki değişiklikler yüzünden gelişmesine rağmen Türkiye-Kamerun ilişkileri ile Kamerun arasındaki ekonomik ilişkilerin kısa bir değerlendirmesinin eksik olduğu gerçeğidir. Görüşmenin amacı, Türkiye-Afrika/Kamerun ilişkilerinin tarihi köklerini belirlemek, 2010-2022 yılları arasında Türkiye'nin Kamerun'a katılımının nedenlerini incelemek ve Ankara'nın Kamerun ile olan ilişkileri açısından karşılaştığı zorlukların yanı sıra Kamerun üzerindeki ekonomik etkileri de değerlendirmekti. Verilerin toplanması açısından hem ikincil hem de birincil veri toplama kaynakları kullanıldı. Bu çalışmada kullanılan teorik bahçe çubukları Dünya Sistemleri ve Orta Güç teorileridir. Araştırma, diplomatik, ekonomik ve kültürel yönleri kapsayan çok boyutlu bir yaklaşım kullanıyor. Sonuç olarak, Ankara-Yaoundé ilişkileri, CEMAC bölgesinde gelecekteki potansiyellerle ilgili ekonomik kazançlar ve zorluklar anlamına geliyor.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kamerun, Ekonomik etkiler, Türkiye, Türk dış politikası, Türk-Afrika