Z kuşağının sosyal medyayı kullanmaya yönelik tutumlarının sosyal medya okuryazarlığı bağlamında değerlendirilmesi : - Yıldırım Şen, İrem Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Günümüzde değişim, son yüzyılın en büyük buluşu olarak adlandırılan internetin keşfi ve özellikle sosyal medyanın Z Kuşağı bireylerinin hayat rutinleri arasına girmesiyle varlığını sürdürmektedir. Gün geçtikçe daha çok benimsenen, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın ana akım bir iletişim kanalı olarak kullanılan sosyal medya platformları, kendi gibi yeni olan genç nesli hedef kitle olarak belirlemekte ve bu durum sosyal medyanın zararlarına karşı Z Kuşağı bireylerinin sosyal medya okuryazarlığı konusunda eğitilmesi düşüncesini gündeme getirmektedir. Bu çalışmanın ilk kısmında internet ve sosyal medyanın gelişimi takip edilmiş, kuşaklar nezdinde Z Kuşağı irdelenmiş ve medya okuryazarlığının önemi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen veriler anket yöntemi aracılığıyla toplanmıştır. Z Kuşağının sosyal medyayı tercih etme sebepleri ve kullanım alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda, bu tercih ve sosyal medyayı kullanmaya yönelik tutumların sosyal medya okuryazarlığı açısından değerlendirilmesi bağlamında farklılaşıp farklılaşmadığı irdelenmiştir. Sonuç olarak bazı anlamlı farklılıklarla birlikte medya okuryazarlığı dersi alan Z kuşağı bireyleri ile almayan bireyler arasında sosyal medya kullanımına yönelik tutumları bağlamında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal medya; Medya okuryazarlığı; Sosyal medya, Medya okuryazarlığı, Z Kuşağı.