Sulu organik çözeltilerin elektrokimyasal yöntemle arıtılması - Önder, Ebru (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Bu tezde, katot bölmesinde katı polimer elektrolitin kullanıldığı, laboratuvar ölçekli elektrokimyasal reaktörde organik bileşiklerin sulu çözeltilerde elektrokimyasal olarak yükseltgenmesi ve eş anlı hidrojen gazı üretimi gerçekleştirilmiştir. Organik bileşik olarak okzalik asit, formik asit, asetik asit, benzoik asit ve maleik asit içeren çözeltilerin elektrokimyasal arttımı sonucunda sadece formik asit ve okzalik asit ile sırasıyla % 95 ve % 97 KOİ giderimine ulaşılmıştır. Her iki sulu organik çözeltilerin laboratuvar sıcaklığında, pH'ının ayarlanması için kimyasal madde ve iletkenliklerinin arttırılması için destek elektrolit ilavesi gerekmeksizin düşük enerji tüketimi ile arıtılabilirliği sağlanmıştır. Organik bileşiklerin elektrokimyasal olarak etkin bir şekilde yükseltgenmesi sırasında, sabit akış hızında, % 98-100 akım verimi ve 5-10 kWsaat m-3,lük enerji tüketimi ile % 99,999 saflıkta hidrojen gazı üretilmiştir. Laboratuvarda ayrı ayn hazırlanan okzalik asit ve formik asit içeren model çözeltilerin 7 saatlik elektrokimyasal arttımı sonucunda sırasıyla % 98 ve % 83 oranında giderim verimleri elde edilmiştir. H2 gazı üretimi açısından hemen hemen % 100 akım verimine ulaşılmıştır.
Keywords: Organik bileşikler Analiz; Yükseltgeme; Elektrokimyasal analiz