Marrubium vulgare l.'nin farmakognozik incelenmesi - Koç, Serhan Seha (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Lamiaceae familyası ülkemizde geniş yayılış göstermektedir. Marrubium vulgare L. bozotu olarak halk arasında tanınmakta ve farklı şekillerde kullanılmaktadır. Son yıllarda M. vulgare preparatlarına dünya çapında ilginin artmasından dolayı, ülkemizdeki hammadde potansiyelini değerlendirmek üzere, standart bitkisel drog materyali de kullanarak, kültür ve ticari formlarının Avrupa Farmakopesi'ne uygunluk testleri makroskobik ve mikroskobik olarak yapıldıktan sonra fitokimyasal ve biyolojik incelemeler de gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla ince tabaka kromatografisi, gaz kromatografisi- kütle spektroskopisi, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi gibi genel kalite kontrol yöntemlerinin yanında aynı bitkisel ekstre preparatlarının in vitro olarak genel antimikrobiyal ve antioksidan potansiyelleri de standartlarla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak hem fitokimsayasal hem de biyolojik aktivite açısından M. vulgare preparatlarının daha detaylı olarak incelenmesi gereği ortaya çıkmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Marrubium vulgare, Farmakope analizleri, Biyolojik aktivite, İTK, GK/KS, YBSK.