Çevrim içi rehberli sanal turlara katılanların kabul düzeyi ve paydaşların yaklaşımları: Sanal frigya örneği - Kavak, Muhammed (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmada turist rehberi eşliğinde gerçekleşen çevrim içi rehberli sanal turlara yönelik olarak katılımcıların kabul düzeyini etkileyen faktörler ve paydaşların yaklaşımlarının neler olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda çevrim içi rehberli sanal turlara katılan kullanıcıların bu yeni uygulamayı kabul etme düzeylerini etkileyen faktörler ve kullanıcılar açısından bu sanal turu benimseme niyetinin destinasyonu fiziksel olarak ziyaret etme eğilimine etkisi belirlenmiştir. Aynı zamanda derinlemesine bilgi edinmek amacıyla çevrim içi rehberli sanal turlara yönelik olarak kullanıcı, turist rehberi ve akademisyenlerin yaklaşımları ortaya çıkarılmıştır. Bu kapsamda çevrim içi rehberli sanal turlara yönelik olarak bütüncül bakış açısı sağlamak amacıyla karma yöntem araştırmalarının yakınsayan paralel deseni kapsamında nicel ve nitel veriler eş zamanlı olarak toplanmıştır. Veriler, nicel aşamada Teknoloji Kabul Modelinden uyarlanan anket yoluyla 464 katılımcıdan ve nitel aşamada 34 katılımcıdan görüşme yoluyla elde edilmiştir. Çalışmada çevrim içi rehberli sanal turların kabul düzeyinin yüksek olduğu, sanal turu deneyimleyen kullanıcıların destinasyonu yerinde ziyaret etme eğiliminin arttığı, sanal turların kullanım kolaylığı olduğu, faydasının yüksek algılandığı, ücret ödeme istekliliğinin görüldüğü ve gerçek bir turist rehberi eşliğinde düzenlenmesinin ayırt edici düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Son olarak çalışma kapsamında çevrim içi rehberli sanal turda ön deneyim yaşandıktan sonra destinasyonun yerinde ziyaret edilmesi şeklinde açıklanan "virtualrooming" kavramı geliştirilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2205S059 ".
Keywords: Turizm, Dijital dönüşüm, Turist rehberliği, Sanal tur, Teknoloji kabul modeli