Soğuk savaş sonrası NATO ve Türkiye'de siber güvenlik - Yalçın, İbrahim (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Devletlerin güvenlik algıları son yıllarda büyük değişimlere uğramış ve uluslararası ilişkilerde güç mücadelesi yıllar içerisinde artarak devam etmiştir. Gelişen teknoloji ülkelerin tehdit algılarını etkilemiş ve güç mücadelesine yeni kulvarlar açmıştır. İnsanlık tarihinde güvenlik ihtiyacı, her zaman önceliğini korumuştur. Güvenlik, devlet bekası ve insan yaşamı için vazgeçilemeyecek bir ihtiyaçtır. Devletleri uluslararası sistemde temel aktör olarak gören realist kuramın gelişen teknoloji ışığında şekillendiği ve değiştiği, tehdit ve risklerin arttığı ortamda (siber tehdit), NATO'nun güvenlik anlayışında oluşan bu yeni tehditlere ve değişen koşullara bağlı olarak güncellendiği görülmektedir. Bu tez kapsamında internetin ortaya çıkışı, siber tehditler ve siber güvenlik unsurları ele alınarak, NATO'nun değişen güvenlik anlayışı ve stratejileri incelenmiştir. Bu çalışma, siber güvenliğin NATO ve diğer devletlerin ulusal güvenlikleri için ne kadar kritik bir konu olduğunu ortaya koyabilmek adına önem arz etmiştir. Askeri harekâtlarda kullanılan konvansiyonel silah sistemlerinin harp sahasına tesiri hesaplanabilmektedir fakat siber çatışmalarda sınırın nasıl şekilleneceğini tahmin etmek zordur. Teknoloji ile birlikte bilişim sistemlerinin kullanımının artması; askeri, siyasi, ekonomik vb. alanlarda bu sistemlerden etkin şekilde faydalanılması, ülkelerin beka algılarını etkilemiş ve savunma stratejilerinin değişimine sebep teşkil etmiştir. Bilişim sistemi araçlarında görülen siber tehdit unsurları; bireysel, ulusal ve uluslararası boyutta çeşitli güvenlik krizlerine sebep olmaktadır. Bu nedenle Soğuk Savaş'tan sonra ortaya çıkan siber tehditlere karşı devletlerin ve uluslararası örgütlerin gerekli önlemleri alması önem arz etmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Siberuzay Güvenlik önlemleri; Bilgisayar güvenliği; NATO, Tehdit, Güvenlik, Siber Tehdit, Siber Güvenlik, Siber Savaş