Metal implantların aerosol kaplama ve elektrosprey kaplama yöntemi kullanılarak gümüş katkılı hidroksiapatit seramik ile kaplanması ve antibakteriyel özellik kazandırılması - Toktaş, Ayşe Gül (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Bu doktora tez çalışmasında ortopedik klinik uygulamalarda kullanılan metal implantların operasyon öncesinde ve sonrasında oluşan enfeksiyonları en aza indirgemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda eksternal fiksatör, intramedüller çivi ve kalça protezi olmak üzere 3 grup implantın yüzeyi Ag+ iyon katkılı CaP esaslı seramik toz ile kaplanmıştır. Kaplama yöntemi olarak Aerosol Kaplama Metodu ve Elektro Sprey Kaplama Metodu olmak üzere iki farklı teknik kullanılmıştır. Literatüre yeni kazandırılmış olan Aerosol Kaplama Tekniği ile yapılan çalışmalar Elektro Sprey Kaplama Yöntemi ile yapılan çalışmalar ile kıyaslanmıştır. Ag+ iyon katkılı CaP esaslı antibakteriyel toz yaş kimyasal metot ile sentezlenmiştir ve sentez parametrelerine bağlı olarak HAP ve TCP fazları oluşturulmuştur. İki farklı teknik ile kaplaması yapılan metalik implantların kaplama karakterizasyonları için XRD, SEM, FIB, Çizik Testi, AFM, ICP gibi yöntemler kullanılmıştır. Elektrosprey tekniği kullanılarak yapılan kaplamaların klinik uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Ayrıca metal implant yüzeyinde bulunan kaplamanın in-vitro deneyi ile çözünme davranışı incelenmiştir. Farklı süre boyunca hastada takılı kalan eksternal fiksatör çivilerin yüzeyinde bulunan kaplamanın karakterizasyonu farklı yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca klinik uygulama sonrası kemik ile implant ara yüzeyi detaylı bir şekilde irdelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Bu tez çalışması BAP Komisyonunca kabul edilen 1506F547, 1706F411 no.lu projeler ve TUBİTAK 315S358 no.lu proje kapsamında desteklenmiştir.
Keywords: Kaplama işlemleri; Antibakteriyel CaP, Aerosol Kaplama Yöntemi, Elektro Sprey Kaplama Yöntemi, Ortopedik Metal İmplantlar.