Centaurea L. cinsi Psephelloidea (Boiss.) Sosn. seksiyonuna ait türlerin ekolojik özellikleri - Çelik, Sezgin (Anadolu Üniversitesi, 2003)
Bu çalışmada Centaurea L. cinsi Psephelloidea (Boiss.) Sosn. seksiyonuna ait türlerin (Centaurea mucronifera DC., Centaurea pyyrohoblephara Boiss., Centaurea gracillima Hausskn. Ex Bornm., Centaurea taoclıia Sosn., Centaurea bornmueller Hausskn. Ex Bornm., Centaurea breifimbriata Hausskn. Ex Bornm., Centaurea huber-morathii Wagenitz, Centaurea schiskinii Tzelev., Centaurea pergamacea DC., Centaurea hadimensis Wagenitz, Ertugrul & Dural) morfolojik ve ekolojik özellikleri araştırılmıştır. Seksiyona ait türlerin morfolojik özellikleri, doğal yayılış alanlarının biyoiklim özellikleri, anakaya ve jeolojik yapı özellikleri, bitki (kök, gövde ve yaprak) beslenme elementleri, toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri, türlerin morfolojik karakterlerinin kendi aralarındaki ilişkiler, morfolojik özellikleri ile beslenme elementleri arasındaki ilişkiler, morfolojik yapıları ile toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri arasındaki ilişkiler, tohum çimlenme özellikleri ve yayılış alanlarının flora ve vejetasyon özellikleri incelenmiştir. Ayrıca türlerin populasyon içi ve populasyonlar arası morfolojik ve ekolojik benzerlikler ile farklılıkları, istatistiksel yöntemler kullanılarak ortaya çıkarılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Centaurea L.; Psephelloidea (Boiss.) Sosn