Üniversite öğrencilerinin internet gözetimine yönelik farkındalığı - Çapar, Zafercan Bekir (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Gözetim, tarih boyunca birey davranışlarına yönelik gözlem ve analizin yapılmasında büyük rol oynayan bir kavram olmuştur. Gözetim kavramı, içinde barındırdığı tarafları ile bir iktidar meselesi olmaktadır. Gözetleyenin özne, gözetlenenin nesne konumu bireysel ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Mahremiyet ve güvenlik ihlali, kontrol ve manipüle edilme, yönlendirilme gözetimin birey ve toplum nezdinde tartışıldığı konulardır. Günümüzde internet, gelişen teknolojilerin varlığında birey yaşamının içinde oldukça etkili bir konumdadır. Değişen toplumsal yapıların varlığında internet, bireylerin kendilerini temsil ettiği bir alan olmaktadır. İletişim süreçlerinin etkileşimli bir yapıda olduğu bu alan, gözetimi dijital bir niteliğe büründürmektedir. İnternetin teknolojik altyapısı, birey gözetimini daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Evrensel bir niteliğe sahip internet, üniversite öğrencileri tarafından da yoğunca kullanıldığı bir alana işaret etmektedir. Peki, üniversite öğrencilerinin internet ortamındaki gözetime yönelik farkındalığı nedir? Üniversite öğrencilerinin internet gözetimine yönelik algısı tartışılan konuların cevaplandırılması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, lisans ve lisansüstü programlarda öğrenim gören 15 üniversite öğrencisi ile internet gözetimine yönelik yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde alınan görüşler yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal medya Ahlaksal yönler; Gözetim, İnternet, Yeni medya, Mahremiyet, Güvenlik.