Latin Amerika'da kültürel diplomasi ve yumuşak güç aracı olarak Türk dizileri: Stratejik model önerisi - Aksoy, Sezer (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Türk dizileri, uluslararası coğrafyada sahip olduğu albeni, etki ve çekim gibi pek çok olumlu yönüne rağmen yumuşak güç üreten kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türkiye'nin dış politikasını da kapsayacak şekilde uzun vadeli ve çok paydaşlı stratejik bir yaklaşımla ele alınmamaktadır. Dünyada Hollywood ve Kore Dalgası gibi örnekler dizilerin ve buna benzer yaratıcı kültür endüstrisi ürünlerinin stratejik bir çerçevede ele alındığında uluslararası halkla ilişkiler, kamu diplomasisi, kültürel diplomasi ve yumuşak güç bağlamlarında sürdürülebilir etki ortaya koyabilen önemli araçlar olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bu tez çalışmasında; Türkiye'nin yumuşak güç enstürmanlarından biri olan Türk dizilerinin yoğun olarak izlendikleri Arjantin, Kolombiya ve Meksika başta olmak üzere Latin Amerika'daki etkisi, uluslararası halkla ilişkiler çalışmalardaki rolü, Türkiye'nin kültürel diplomasi faaliyetlerine katkıları ve bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalarda istenen sürdürülebilir etkiyi sağlamayı amaçlayan bir model önerisi sunmak üzere incelenmiştir. Çalışma kapsamında; araştırmacı tarafından, Latin Amerika ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretleri sırasında alınan saha notları da göz önünde bulundurularak Latin Amerika'daki Türk dizi izleyicisini tanımlamak üzere bir ön araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın temel verisi Türk dizilerinin yapımcıları ve sektörden uzmanlar, kültürel diplomasi stratejilerini belirleyen kurumların temsilcileri, yurtdışında Türkiye'yi temsil eden kurumlarımızın temsilcileri ve örneklem olarak seçilen ülkelerin diplomatları, medya mensupları ve akademisyenleri ile yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, Türkiye'nin yumuşak gücüne katkı sağlayan paydaşların sürdürülebilir bir etkiyle farklı sektörleri de canlandıran faydaların yaratılabilmesi için ortak bir akılla hareket etmesi gerektiği öne çıkmıştır. Bu bağlamda Türk dizilerinin uluslararası halkla ilişkiler, kültürel diplomasi ve yumuşak güç bağlamında stratejik olarak kullanılmasını hedefleyen ve tüm paydaşları kapsayan dinamik ve geliştirilebilir bir model önerisi sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2206E117 ".
Keywords: Türk Televizyon Dizileri, Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç, Stratejik Model