Bazı 9-sübstitüe fenantren türevlerinin mutajenik aktivitelerinin ames/salmonella/mikrozom testi ile araştırılması - Öztaş, Esin (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bu çalışmada, ilaç ön maddesi olarak sentezlenmiş olan üç farklı 9 Sübstitüe Fenantren türevieri, Ames / Salmoneıla / Mikrozom Test yöntemi kullanılarak, Salmonella typhmurium TA 98 ve TA 100 suşları yardımı ile mutajenik potansiyelleri açısından test edilmiştir. Bunun için, her iki suş, mikrozomal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9) varlığında ve yokluğunda, her bir test maddesinin beş ayrı dozu ile iki bağımsız deneyle araştırılmıştır. S9 yokluğunda, pozitif kontrol olarak TA 98 için, 4-nitro-o-fenilendiamin (NPD) ve TA 100 için sodyum azid (AZD), S9 varlığında ise, her iki suş için 2-Aminofluorene (2-AF) kullanılmıştır. Negatif kontroller için, dimetil sülfoksit (DMSO) ve spontan kontrol grupları kullanılmıştır. Test sonuçları, yapılan bu iki deneyin ortalaması alınarak, pozitif ve negatif kontrol grupları ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Bu sonuçlara göre, test maddelerinden, 9-[4,5-di-(4-metoksifenil)-2H-imidazol-2-il]-fenantren'in TA 98 için, S9 yokluğundamutajenik aktiviteye sahip olduğu, TA 100 için ise, S9 varlığında mutajenik etkiye sahip olduğu bulunmuştur. 9-[2H-benzotiazol-2-il]-fenantren maddesinin, S9 yokluğunda her iki suş için de mutajenik aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. 9-[1H-fenantro-(9,10-d)-imidazol-2-il]-fenantren'in ise, TA 100 için mutajen olmadığı ancak, TA 98 için mutajen olduğu tespit edilmiştir. Gözlenen mutajenik etkinin, metabolik aktivasyona bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Ames testi; Mutagenisiti testi; Polisiklik aromatik hidrokarbonlar