Dijital dönüşümün iç kontrol sisteminde yarattığı riskler ve bu risklerin yönetiminde iç denetim fonksiyonu : Türkiye'deki farkındalığın araştırılması - Altunel, Mehtap (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Bu çalışmanın amacı dijital dönüşüm sürecinde karşılaşılan riskleri yönetmek için iç denetim fonksiyonunun nasıl bir yol izlediği/izleyeceği yönünde Türkiye'de farkındalık araştırması yapılması ve bu araştırma sonucunda önerilerin sunulmasıdır. Bu çerçevede iki aşamalı Delphi tekniği kullanılmıştır. Birinci aşamada akademisyenler, kamu, bağımsız denetim kurumu ve yasal yapıcı kuruluşlarda çalışan iç denetçilerden oluşan 13 katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu aşama çalışmanın nitel kısmını oluşturmaktadır. Görüşmeler neticesinde ikinci aşamada, 65 ifadeden oluşan anket formu katılımcılara sunularak görüşleri alınmış ve analiz edilerek görüş birliği sağlanamayan ifadeler ayıklanarak üçüncü aşama için 60 ifadeden oluşan son anket formu hazırlanarak katılımcılardan görüşleri alınmıştır. İkinci ve üçüncü aşama çalışmanın nicel kısmını oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda örneklem çerçevesinde katılımcıların dijital dönüşümün iç denetim üzerinde etkileri konusunda farkındalıklarının olduğu ve kurumların dijital dönüşüm sürecinde iç denetim fonksiyonundan danışmanlık rolü çerçevesinde beklentilerinin olduğuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2108E221".
Keywords: İç kontrol (Muhasebe); Dijital dönüşüm, İç denetim fonksiyonu, İç denetçi, Delphi tekniği