The examination of the effect of exchange volatility on imports and exports - Hızarcı, Atike Elanur (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışma Türkiye'deki döviz kuru oynaklığı ile ithalat ve ihracat arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada kullanılan nominal döviz kuru, toplam ithalat ve ihracat değişkenleri, ARDL Sınır testi yaklaşımı kullanılarak, 2000-2019 dönemi için aylık olarak incelenmiştir. E-GARCH yöntemi kullanılarak bulunan döviz kuru oynaklığının, ampirik bulgulara göre asimetrik bir etkisi olduğu sonucuna varılmaktadır. Döviz kuru oynaklığının ithalat üzerinde olumsuz bir etkisi olurken, ihracat üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Aynı zamanda ithalatın ihracat üzerinde olumlu bir etkisi olurken, ithalat için de durum aynı değildir. Elde edilen sonuçlara göre, politika yapıcılar politika uygulamalarında makroekonomik bir değişken olan döviz kuru ile dış ticaret arasındaki ilişkiyi düşünebilirler.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Döviz kuru oynaklığı, İthalat, İhracat, E-GARCH Model, ARDL Sınır Testi