Elastik zemine oturan plakların sonlu farklar yöntemiyle çözümü - Tozluk, Hasan (Anadolu Üniversitesi, 1987)
Plak problemlerinin seri açılımıyla yapılan çözümleri, plak geometrisi veya plaka etkiyen yük özelliklerinin getirdiği kısıtlamalardan dolayı sınırlı kalmaktadır. Bundan dolayı pratikte çözülecek problemleri seri açılımları ile çözmek mümkün olmamaktadır. Uygulamada plak problemlerini daha genelde çözebilecek yaklaşık, nümerik hesap metodlarına ihtiyaç duyulur. Bu metodlardan birisi de, sonlu farklar metodudur. Giriş bölümünden sonra, ikinci bölümde ince plaklar teorisi incelenerek, hesaplamalarda kullanılacak denge denklemleri elde edilmiştir. Üçüncü bölümde ise, yaklaşık hesap metodlarından sonlu farklar metodu incelenerek, adi diferansiyel ve kısmi diferansiyellerin sonlu farklarla karşılığı elde edilmiştir. Dördüncü bölümde, elastik zemine oturan plakların eğilmesi problemin, zemin reaksiyonları yatak katsayısıyla belirlenerek, plaktaki şekil değiştirme ve kesit tesirlerinin, sonlu farklar yöntemiyle çözümü anlatılmıştır. Elastik zemine oturan plak problemleri sonlu farklar metodu kullanılarak ekte verilen bilgisayar programıyla çözülmüştür. Bir plakın değişik kalınlıkları için eğilme rijitliğiyle, maksimum ve minimum sehim farklı, maksimum kesit tesitleri arasındaki değişim incelenmiştir.
Keywords: Plaklar (Mühendislik); Sonlu kalanlar metodu