Une etude de cas qualitative sur l'utilisation des consignes scolaires dans une classe de Fle - Ercanlar, Meltem (Anadolu Üniversitesi, 2016)
Hayatımızın her alanında var olan yönergeler, eğitim hayatında da önemli bir yere sahiptir. Gerek sınıf içi etkileşimde, gerekse değerlendirme sürecinde, yönerge öğrenme durumunu yönlendiren önemli bir araçtır. Bu çalışma aracılığıyla ulaşmak istenilen amaç yönergelerin yabancı dil Fransızca sınıflarındaki yeri ve rolünü belirlemek, ayrıca öğretmen ve öğrencilerin bu konudaki sınıf uygulamalarını yakından incelemektir. Bu amaca ulaşmak için katılımcıların algı ve yönelimlerini daha iyi anlamamıza olanak veren nitel bir durum çalışması yürütülmüştür. Araştırma verileri nitel yöntem kullanılarak toplanmıştır. Anadolu Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan dokuz öğrenci ve bir okutman bu çalışmanın katılımcılarını oluşturmaktadır. Veriler yarı katılımlı gözlem, yarı yapılandırılmış görüşme ve doküman inceleme teknikleri kullanılarak toplanmıştır. Öncelikle 10 hafta boyunca yarı katılımlı gözlem yapılmış, aynı zamanda sınıfta kullanılan yazılı dokümanlar incelenmiştir. Gözlemin hemen ardından, gözlem sınıfından yedi öğrenci ve bir okutmanla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasının ardından, araştırmacı ve Fransızca yabancı dil eğitimi alanından iki uzman tarafından veriler analiz edilmiş, kod ve temalara ayrılmıştır. Veri analizi sonucunda, dört ana tema ve dokuz alt tema ortaya çıkmıştır. Verilerden elde edilen ana temalar şu şekildedir: (1) Yönergenin Öğretmen Tarafından Aktarılması, (2) Yönergenin Öğrenci Tarafından Okunması, (3) Yönerge Anlama Sorunları, (4) Öğrencilerin Yönerge karşısındaki Farkındalık Düzeyleri ve Tutumları.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 1503E147".
Keywords: Fransız dili Öğretim; Otonomi, yönerge, durum çalışması, Fransızca yabancı dil, talimat