Karışık işitsel ve görsel sinyallerin kör kaynak ayrıştırma yöntemiyle birbirlerinden ayrılması - Güven, Pelin (Anadolu Üniversitesi, 2005)
Bu çalışmada, karışık sinyallerin ayrıştırılması ve ters evrişimlenmesi üzerinde durulmuştur. Karışımlar doğrusal veya evrişimlenmiş olabilir. Doğrusal karışımların ayrıştırılmasında Kör Kaynak Ayrıştırma algoritmaları kullanılmıştır. Ancak evrişimlenmiş karışımların ayrıştırılmasında ve ters evrişiminde, bu algoritmalar yetersiz kalır. Evrişimlenmiş karışımlarda gecikme, yansıma ve çoklu-yol etkileri de gözönüne alınmalıdır. Bu evrişimlenmiş karışımların ters evrişiminde Kör Ters Evrişim yöntemi kullanılır. Bu çalışmada, evrişimlenmiş karışımları ayırmak ve ters evrişimlerini sağlamak için bir frekans uzayı yöntemi sunulmuştur. Bu çalışmada, evrişimlenmiş karışımlar olarak yansımaların olduğu ortamda kaydedilen gerçek-dünya karışımları kullanılmıştır. Kör Kaynak Ayrıştırma ve Kör Ters Evrişim algoritmaları MATLAB ortamında gerçeklenmiştir. Ayrıca, frekans uzayı yönteminin yakınsama oranının geliştirilebileceği de, bu çalışmada sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uyarlamalı işaret işleme; İşaret işleme Bilgi işlem; Algoritmalar