Okul öncesi eğitim süresinin çocukların zekâ puanları ile olan ilişkisi - Arslan, Deniz (Anadolu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitim süresinin zekâ ve bileşenlerine etkilerinin incelenmesidir. Farklı sürelerde (Yok, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve üzeri) okul öncesine devam eden çocukların sözel, görsel ve bellek yetenek alanlarındaki değişimler ve bu değişimlerin yıllara göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Eskişehir ilindeki üç devlet okulunda ilkokul 1. sınıfa devam eden 1379 öğrenci oluşturmuştur. Çocukların zekâ düzeyleri Anadolu-Sak Zekâ Ölçeği (ASIS) kullanılarak belirlenmiştir. Okul öncesine devam etme süreleri ve demografik bilgiler ise oluşturulan Katılımcı Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde eğitim süresinin yıllara göre değişimlerinin test edilmesinde kovaryans analizleri (ANCOVA); çocukların okul öncesi eğitimde geçirdikleri süreye göre bilişsel profillerinin oluşturulmasında Gizil Profil Analizi (LPA) yöntemleri kullanılmıştır. Yetenek alanlarında süreye göre benzeşen sonuçlar görülmekle beraber, sürenin artığı durumlarda her bir yetenek alanında farklı değişimler olduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte geçirilen sürenin etkisi ile farklı bilişsel profillerin oluştuğu görülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Okul öncesi eğitim süresi, Sözel yetenek, Görsel yetenek, Bellek, Zekâ, Bilişsel profil