Psikolojik danışman adaylarında bağlanma stilleri, bilişsel esneklik, içgörü ve süpervizyon ilişkisinin incelenmesi - Yıldırım, Yaren (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Psikolojik danışmanlık hizmetlerine gün geçtikçe artan ihtiyaç göz önünde bulundurulduğunda, psikolojik danışman adaylarının kişisel ve mesleki gelişimlerinin sağlandığı süpervizyon süreçlerine ilişkin araştırmalar önemli hale gelmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, psikolojik danışman adaylarının bağlanma stilleri ile süpervizyon ilişkisi arasındaki ilişkide bilişsel esnekliğin ve içgörünün aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemi, 17 farklı üniversitenin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Lisans Programı'nda son sınıf olan 316'sı kadın (%75.05), 105'i ( % 24.94) erkek toplamda 421 psikolojik danışman adayından oluşmaktadır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında "Süpervizyon Çalışma Uyumu Envanteri- Kısa Formu", "Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği", "Bilişsel Esneklik Ölçeği", "İçgörü Ölçeği" ve "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Araştırmada değişkenler arası ilişkileri belirlemek amacıyla Açıklayıcı Faktör Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi Analizi'nden yararlanılmıştır.Yapısal eşitlik modellemesi analizi sonucunda, psikolojik danışman adaylarının güvenli ve kaygılı bağlanma stilleri ile süpervizyon ilişkisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu,kaçınan bağlanma stilleri ile anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Aynı zamanda psikolojik danışman adaylarının güvenli ve kaygılı bağlanma stilleri ile süpervizyon ilişkisi arasındaki ilişkiyi içgörünün bilişsel esneklik aracılığıyla açıkladığı, psikolojik danışman adaylarının kaçınan bağlanma stili ile süpervizyon ilişkisi arasındaki ilişkide içgörü ve bilişsel esnekliğin aracı rolünün olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya ilişkin bulgular, alanyazın çerçevesinde tartışılmış olup; elde edilen sonuçlar doğrultusunda gelecekte yapılacak olan araştırmalara ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bağlanma stilleri, Bilişsel esneklik, İçgörü, Süpervizyon ilişkisi