İşletmelerde takım oluşturma süreci, takım çalışmalarını etkileyen faktörler ve Türk Demirdöküm A.Ş.'de bir uygulama - Argıç, Maver (Anadolu Üniversitesi, 2002)
Takımlar önceden belirlenmiş amaçları ve hedefleri başarma doğrultusunda birlikte çalışan üyelerden oluşur. Günümüzde çoğu işletme daha iyi örgütsel başarı elde etmek için takım çalışmasına yönelmektedir. Çok sayıda örnek işletme takım oluşturma çalışmalarına yönelmiştir. Nabisco, Citicop, Crhysler, General Foods, GE ve Honeywell'in bu çalışmaları başlatan ilkler arasında yer aldıkları bilinmektedir. Xerox rekabetsiz çalışma ortamını geliştirmek ve değerlendirmek için takım yaklaşımını kullanan ilk işletme olmuştur. Çalışma takımları üzerindeki son on yıllık gelişmeler yöneticileri ve profesyonelleri tereddüt içinde bırakmıştır. Takımlara olan ihtiyacı herkes bilmektedir (en azından bazı örgütsel görevler için) ve onların önemi gitgide daha iyi anlaşılmaktadır. Ancak yüksek performanslı takımlara duyulan ihtiyaç artmaya devam ederken, onları yaratma ve sürekliliğini sağlama yeteneğinde fazla bir ilerleme olmamıştır cünkü takım çalışmasının verimliliğini engelleyen bir takım faktörler bulunmaktadır. Ne yazık ki, süreçte yeterliliğin, sonuçlarda daha fazla güvenin olması gerektiği yerde, daha ziyade hayal kırıklığı, boşa kürek çekme ve kurallara uymamaya rastlanmaktadır. Araştırmada, örgütsel devamlılık için şart olan çalışma takımlarının oluşturulması ve takımların verimli çalışmasını etkileyen faktörler incelenmiştir. Teorik bilgiler ışığında Türk Demirdöküm A.Ş.'de; takımlar ve yöneticiler bazında anket uygulanmış çıkan sonuçlar analiz edilerek yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İş grupları; Örgütsel davranış; Yönetim