3-fenil-1-propilamin molekülünün ve bu molekülden elde edilen bileşiklerin bazı fiziksel özelliklerinin kuantum kimyasal hesaplamalar ve spektroskopik yöntemlerle belirlenmesi - Ünal, Arslan (Anadolu Üniversitesi, 2010)
Bu çalışmanın ilk aşamasında, 3-fenil-1-propilamin (3-fenilpropilamin: 3PPA) ligand molekülünün iç dönmelerine bağlı olarak en kararlı formu, deneysel ve teorik titreşim spektroskopisi yardımıyla belirlenmiştir. Son aşamasında, 3PPA molekülü kullanılarak M(C₉H₁₃N)₂Ni(CN)₄ (M=Ni, Co, Cd veya Pd) ve M (C₈H₁₅N)₂Ni(CN)₄.2G (M=Ni veya Co ve G=1,2-diklorobenzen veya 1,3- diklorobenzen) baz bileşik formülüne sahip Hofmann-3PPA tipi kompleks ve klatratlar ilk kez kimyasal yollardan elde edilmiştir. Bütün bileşiklerin yapılarını aydınlatmak için infrared ve Raman spektrumları (4000-100 cm-1), elementel analizleri, termal davranışları ve manyetik duygunlukları incelenmistir. Yapılan bu incelemeler sonucunda, 3PPA ligand molekülünün serbest halde en kararlı hali trans-trans-gauche (TTG) formudur. Bu form Hofmann-3PPA tipi komplekslerde gözlenirken, bir diger kararlı formu olan trans-gauche-gauche (TGG) formu Hofmann-3PPA tipi klatratlarda gözlemlenmiştir. Bunun sebebinin ligand molekülü ile konuk molekülünün л elektronları arasındaki zayıf konak-konuk etkileşiminden olduğu sonucuna varılmıştır.
Keywords: Klatrat bileşikleri; Spektrum analizi; Titreşimsel spektrumlar