Resim ve şiir ilişkisi ışığında İlhan Berk sanatı - Morsunbul, Hudai (Anadolu Üniversitesi, 2006)
Modern şiiri ve resmi kendi aralarındaki ilişki temelinde incelemek bu çalışmanın omurgasıdır. Modern sanatın beslendikleri kaynakları bu iki sanatın kendi özel alanlarından sıyrılmadan incelemek amacındayız. Özel alanlarına dikkat ederken ortak kavramlarına bakarak başlamak yerinde olacaktır. Yöntemin belirlenmesinde her iki sanat dalına da uygulanabilir olması dikkate alınmıştır. Bu nedenden dolayı, fenomenoloji çalışmanın aracı olarak kullanılmıştır. Yöntem açımlanırken her iki sanatı kuşatan imge kavramına açıklık getirmeyi yerinde gördük. Bu kavramın dışında resim şiir ilişkisinde ve diğer tüm sanat dalları arası ilişkide temel olan sinestezi kavramını açıklamak çalışmanın sağlam bir zemine basması açısından uygun oldu diye umuyoruz. Tezin amaçladığı modern düşün içinde İlhan Berk sanatına yaklaşımın mümkün olup olmadığını araştırmaktır. Bu yaklaşımın sanatçının özelinde bu iki sanat alanının bağlantılarını ve etkilerini belirlemede yardımcı olacağı umulmaktadır. Bu amaçla fenomenolojik nesne analizi gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Sanat ve edebiyat