Bireysel kariyeri etkileyen kişilik özellikleri ve İİBF örneği - Çakar, Şule (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Kişilik ve kariyer kavramları arasındaki ilişki uzun yıllardır çalışmalara konu olmaktadır. Bireysel kariyer yönetimi uzun ve planlı bir süreçtir. Bu süreç içerisinde bireyi etkileyen birçok faktör vardır. Özellikle günümüzün hızla değişen koşulları ve teknoloji göz önünde bulundurulduğunda daha karmaşık bir süreç haline gelmektedir. Bu duruma bağlı olarak üniversiteden mezuniyetleri yaklaşan öğrenciler de gelecekteki kariyerleri konusunda endişelenmektedirler. Çevreden gelen etkilerle bireyler zaman zaman özelliklerinle uyumlu olmayan seçimlere yönelmektedirler. Bu duruma bağlı olarak da sevmedikleri bir işte çalışmak zorunda kalan mutsuz bireylere dönüşmektedirler. Bu çalışmada ise veriler Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesindeki 3. ve 4. sınıf öğrencilerden toplanmaktadır. Demografik faktörlerin, beş faktör kişilik özelliklerinin duygusal kararlılık, dışadönüklük, gelişime açıklık, uyumluluk, sorumluluk faktörlerinden oluşan özelliklerin öğrencilerin bireysel kariyer yönetimi sürecindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kişilik; Kariyer, Bireysel kariyer yönetimi, Beş faktör kişilik özellikleri.