Tenoksikam'ın elektroanalitik ve bazı yöntemlerle miktar tayini - Atkoşar, Zeki (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Tenoksikam; oksikam grubundan non-steroidal antiinflamatuvar, analjezik ve antipiretik etkilere sahip yeni bir ilaçtır. Bu çalışmada tenoksikamın UV spektrofotometrik, yüksek basınç- lı sıvı kromatografik, ince tabaka kromatografik, potansiyometrik, kondüktometrik ve voltametrik yöntemler ile miktar tayinlerinin yapı- labilirliği araştırılmıştır. Tenoksikamdaki enol grubunun çifte bağının indirgenmesine da- yalı olarak polarografik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Doğru akım polarografisi (DCP), diferensiyel puls polarografisi (DPP), aşırı yüklenmiş artan genlikli puls polarografisi (SIAPP) ve aşırı yüklen- miş sabit genlikli puls polarografisi (SCAPP) teknikleri kullanılarak oldukça iyi korelasyonlu kalibrasyon denklemleri elde edilmiştir. Ayrıca basınçlı sıvı kromatografik ve UV spektrofotometrik yöntemlerin de analitik kimya açısından, tenoksikam miktar tayinleri için uygula- nabilir yöntemler olduğu bulunmuştur. Potansiyometrik yöntem ile tenoksikam miktar tayinlerinin ise sınırlı koşullarda yapılabileceği saptanmıştır. Geliştirilen yöntemler tenoksikam içeren preparatlara da uygu- lanmış, sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Polarografik yöntemin tüm teknikleri ile yüksek basınçlı sıvı kromatografik ve UV spektrofotometrik yöntemlerin farmasötik preparat- lardaki tenoksikam tayini için kullanışlı ve uygun yöntemler olduğu bulunmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tenoksikam; Yüksek hareketli sıvı kromatografisi