Avrupa Topluluğu 1993 Tek Pazar Bankacılığı ve Türk bankacılığının entegrasyon sorunları - Altundaş, Serdar (Anadolu Üniversitesi, 1989)
Roma Anlaşması ile kurulan A.E.T. 1993 Tek Pazarı ile nihai hedefi olan tek ve bütünleşmiş bir Avrupa ekonomisi hedefine bir adım daha yaklaşmıştır. Bankacılık konusunda Topluluğun ortaya koyduğu yasal yapı arzulanan sonuçların alınmasını sağlayabilecek görünümdedir. Ancak sorun sadece yasal yapı ile değil ekonomik yapıda gerekli değişikliklerin yapılması ile ortadan kalkacaktır. Avrupa para sisteminin tam anlamıyla işlerliğe kavuşmaması, tek bir merkez bankası kurulmamış olması Tek Pazar bankacılığın önündeki önemli engeldir. Ülkemiz bankacılığı yasal yapı açısından Topluluğunku ile önemli farklılıklar göstermektedir. Fakat bu farklılıkların giderilmesi büyük sorun yaratmayacaktır. Esas sorun ekomomik yapıdan kaynaklanmaktadır. Bankacılığımızın temel sorunları olan ihtisaslaşmama, yüksek maliyetle çalışma gibi özel sorunları yanında ekonomik istikrarsızlıktan kaynaklanan bazı sorunları vardır. Bunların çözümü sadece bankalarca yapılabilecek türden değildir. Özellikle Türk parasının tam konvertibiliteye geçememiş olması entegrasyonu engelleyici bir unsurdur. Tüm bu inceleme sonucu; bankacılığımız Topluluk ile entegrasyona yasal ve ekonomik yapı açısından henüz hazır değildir. Ancak bankalarımızın 1980 sonrası dışa açılma faaliyetleri düşünüldüğünde entegrasyonun gerektirdiği biçimde yapı değişikliğine gidilebileceğini söyleyebiliriz.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Bankalar ve bankacılık Avrupa Ekonomik Topluluğu