Carl August Nielsen'in Klarnet Konçertosu'nun form analizi ve icracılık yönünden değerlendirilmesi - Ak, İlkay (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Carl August Nielsen Danimarka'nın yetiştirdiği en ünlü klasik Batı müziği bestecilerinden biridir. Besteci aynı zamanda şef, kemancı ve iyi bir müzik eğitimcisidir. Nielsen'in özellikle tanınmasını sağlayan en önemli eserleri altı senfonisidir. Nielsen'in altı senfonisi ve üç konçertosu Danimarka dışında repertuvarlara girmeyi başarmıştır. Bu eserlerinin yanı sıra; bestecinin pek çok oda müziği, tiyatro, koro müzikleri, vokal müzikler, piyano müzikleri, org müzikleri ve operaları da bulunmaktadır. Nielsen'in 1928 yılında bestelediği Op. 57, Klarnet ve Orkestra için Konçertosu klarnet eğitim repertuvarında sıklıkla yer alan teknik ve müzikalitenin ön planda olduğu zor eserlerden biridir. Konçertoda bulunan ses atlamaları, parmak pozisyonundaki geçişler, melodilerin şekillendirilmesi, nefes tekniği, nüans ve artikülasyon değişimleri icra eden için önemli zorluklar teşkil etmektedir. Eserin icrasından önce ya da eserle birlikte uygun görülen gam, egzersiz ve etüt gibi çalışmalar bu tür zorlukların üstesinden gelinmesine yardımcı olmakla birlikte yorum kalitesini olumlu yönde etkilemektedir. Nielsen yazmış olduğu bu eserle günümüz klarnet repertuvarının oluşumuna katkı sağlamış önemli bestecilerden biridir. Bu çalışmanın Nielsen'in Klarnet Konçertosu ile ilgilenen her müzisyen için bir başvuru kaynağı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, Nielsen'in yaşamı, müziği, yapıtları, Konçertosu'nun tarihi, form analizi ve icra yönünden değerlendirilmesi hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca teknik ve müzikal açıdan zorluklar incelenmiş, önerilen çalışma etütleri ve parmak pozisyonlarıyla tavsiyelerde bulunulmuştur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Konçertolar (Klarnet); Klasik müzik Besteciler Danimarka; Carl August Nielsen, Klarnet konçertosu, Nefes tekniği, Artikülasyon, Nüans.