Ortaokul öğrenci velilerinin görsel sanatlar dersine ilişkin görüşlerinin sosyoekonomik ve sosyokültürel düzlemde değerlendirilmesi - Şirin, Bahar (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Ortaokul düzeyinde görsel sanatlar dersi alan öğrencilerin ailelerinin, sosyoekonomik ve sosyokültürel durumları bağlamında görsel sanatlar dersi hakkındaki görüşlerini belirlemenin amaçlandığı bu araştırma, tarama modelinde nitel bir araştırmadır. Araştırma; alanyazın ve uygulama olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında; alanyazına yönelik taramalar yapılarak araştırmanın kuramsal kısmı oluşturulmuş, ikinci aşamada ise; anket ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile amaca yönelik veriler toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel veriler, frekanslar kullanılarak sayısallaştırılmış ve analiz edilmiş, nitel veriler ise betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma sonunda, ailelerin görsel sanatlar dersine ilişkin görüşlerinde sosyoekonomik ve sosyokültürel durumlarından kaynaklanan şartların etkili olduğu ve bu durumun ailelerin derse yönelik yaklaşımlarını olumlu veya olumsuz şekilde etkileyebildiği sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Görsel sanatlar; Sanat Öğretim; Sanat eğitimi, görsel sanatlar dersi, sosyoekonomik durum, sosyokültürel durum