İmalat işletmelerinde yabancı kaynak kullanımı analizi ve Eti Şirketler Grubu'nda bir uygulama - Sönmezer, Hüseyin (Anadolu Üniversitesi, 1989)
İşletmelerin yaşam evrelerinin herhangi birinde karşılaşılan finansman gereksinimi; bu gereksinimin giderileceği finansman kaynaklarının bulunması ile herbir kaynağın irdelenerek, en verimli kaynağın seçimi sorununu gündeme getirir. Teorik olarak bir çok finansman kaynaklarından birden yararlanmak ya da kaynaklar arasında işletmenin hukuki yapısına göre bir seçim yapmak mümkündür. İşletmeler kuruluş aşamasında özsermayeden finansmana öncelik tanımaktadırlar. Çünkü; bu kaynakların fiili bir götürüsü bulunmamaktadır. Yabancı kaynaklar ise, genellikle işletme ve kredi açanlarca alınan bir görüyü de beraberinle getirir. İşte bu nedenle, yabancı kaynaklara özkaynakların yetersiz kaldığı ya da bazı durumlarda olduğu gibi karın oluşumunda daha iyi sonuçlar yereceği umulan hallerde başvurulmaktadır. İmalat işletmelerinde yabancı kaynak kullanımının ortaya çıkarılması amacını taşıyan tezimiz; işletmelerin fiilen yaşamış oldukları dönem dikkate alınarak hazırlanmıştır. Uygulama bölümünde de dikkati çekeceği gibi kapatılan mali dönemde gerçekleştirilen borçlanma tutarları dikkate alınarak, analize yönelinmiştir. Bir başka deyişle, tezimizin amacı olması gereken değil olan durumun ortaya konmasıdır. Dolayısıyla, ileriye dönük çalışmalar için de bir temel oluşturulmaya çalışılmıştır. Hazırlanabilecek proforma mali tablolarla, çalışma sermayesi analizi ya da diğer birtakım geleceğe dönük işlemler için temin edilmesi düşünülen finansman kaynaklarının, borçlanma ya da işletme içi kaynaklardan mı sağlanmasının verimlilik arttırıcı olacağı tahmin edilebilir. Giriş bölümünde kaynak gereksinimi doğuran olayların genel bir anlatımıyla başlayan tezimizin bilimsel temeli, ilk iki bölümde oluşturularak tamamlanmaya çalışılmıştır. İlk bölümde, varlıkların finansmanı ile yabancı kaynaklar arasındaki olası ilişkiler dikkate alınarak; hangi varlık kalemlerinin finansmanında, hangi kaynakların finansman kaynağı olabileceği genel kabul görmüş ilkelerde dikkate alınarak, ortaya konmaya çalışılmıştır. Yatırım ...
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Finans; İşletmeler