Fırça tabelacılığında dün, bugün ve yarın - Güneysu Canbek, Ayşe Dilruba (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Baskı teknolojilerinin gelişmesi, grafik üretimlerin dijitalleşmesi ve açık hava reklamcılığının endüstriyelleşmesi ile el yapımı tabela üretiminin yerini endüstriyel tabelacılık almıştır. Uygulama alanı daralan fırça tabelacılığı kaybolmaya yüz tutmuş bir meslek olarak görülmeye başlanmıştır. Fırça tabelacıları; tipografi, harfleme, renk gibi grafik tasarım disiplini için önemli pek çok konuda bilgi sahibi olmakla beraber yazı tasarımlarının hızlı ve hatasız olarak yüzeylere uygulanmasını sağlayan pek çok tekniğe de hakimdir. Fırça tabelacılığı üretimleri grafik tasarım tarihi başlığı altında incelenebilecek, önemli tipografik birikimlerdir ve yerel kültürleri de yansıtmaktadır. Grafik tasarımcı hem geçmişte üretilmiş fırça tabelacılığı ürünlerinin kültürel yönünden beslenebilir hem de gerçekleştireceği projelerde fırça tabelacılığının uygulama yöntemlerinden ve bilgi birikimlerinden faydalanabilir. Ortaya çıkış sebebi reklam ve tanıtım ihtiyacı olan fırça tabelacılığı, dijitalleşme sonrasında tahtını kaybetmiş olmasına rağmen reklam sektöründe mecra çeşitliliğinin artması ile yeni formunu bulmaya başlamıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Grafik tasarımı