Ceza muhakemesinde yargılamanın yenilenmesi /Ahmet Can Dulda - Dulda, Ahmet Can (Anadolu Üniversitesi, 2023)
Ceza muhakemesinde amaç, maddi gerçekliğin ortaya çıkarılmasıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı muhakeme aşamasında meydana gelen adli hata, çok daha sonra fark edilebilmekte ve maddi gerçekliğin tam anlamıyla ortaya çıkmasına engel olabilmektedir. Kesin hüküm halini almış ve adli hata içeren hükümlere karşı başvurulabilecek en kapsamlı olağanüstü kanun yolu, yargılamanın yenilenmesidir. İlk derece mahkemesi tarafından verilen hüküm, olağan kanun yollarının tüketilmesi neticesinde kesinlik kazanmaktadır. İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarının tüketilmesiyle beraber, olağanüstü kanun yollarına başvuru söz konusu olmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanununda olağanüstü kanun yolları başlığı altında düzenlenen yargılamanın yenilenmesi kurumu, kesin hükmün dokunulmazlığını sarsan ve aynı fiile karşı tekrardan yargılama yolu açan yegâne kanun yoludur.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kanun yolu, Olağan kanun yolları, Yargılamanın yenilenmesi, Muhakemenin iadesi, Kesin hüküm