Gülhane Afazi Testi-2 (GAT-2)'nin standardizasyon, geçerlik ve güvenirlik çalışması - Colay, İ. Kemal (Anadolu Üniversitesi, 2007)
Gülhane Afazi Testi - 2 (GAT-2), afazinin varlığını ortaya çıkarma ve afaziye eşlik edebilecek konuşma bozuklukları (apraksi, dizartri) hakkında klinisyene ip ucu verme amacıyla hazırlanmıştır. Standardizasyon çalışması için 132 sağlıklı birey, geçerlik çalışması için 30 afazili ve 11 sağ beyin hasarlı hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Sağlıklı bireyler Eskişehir'deki özel bir fizik tedavi kurumundan belirlenen özellikte olanlar içerisinden seçilmiştir. Afazili ve sağ beyin hasarlı grupları oluşturan bireyler ise Eskişehir ve İzmir'deki çeşitli hastanelerin nöroloji ve fizik tedavi kliniklerinden seçilmiştir. Test-tekrar test ve gözlemciler arası güvenirlik çalışmaları için 32 sağlıklı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan tüm bireylere (toplam 175 kişi) GAT-2 uygulanmıştır. Sağlıklı bireyler, afazi hastaları ve sağ beyin hasarlı grupların GAT-2 puanlarının birbirlerinden farkını incelemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post-hoc Tukey testi uygulanmıştır. Sağlıklı ve Afazili bireylerin GAT-2 puanları yaş, eğitim, hastalıktan sonra geçen süre ve cinsiyet değişkenlerince Spearmann korelasyonu ve T-testiyle incelenmiştir. Bu incelemeden sonra sağlıklı bireylerin GAT-2 puanlarından kesme değerler Med-calc programı kullanılarak elde edilmiştir. Verilere Cronbach a istatistiği uygulanarak GAT-2'nin iç güvenirliği hesaplanmıştır. Test- tekrar test çalışması için 32 sağlıklı birey 7 gün arayla 2 defa GAT-2 ile değerlendirilmiş ve iki değerlendirmepuanları arasındaki fark Spearmann Korelasyonuyla hesaplanmıştır. Gözlemciler arası güvenirlik çalışması için 32 sağlıklı birey 2 gözlemci tarafından değerlendirilmiş ve iki gözlemcinin puanları arasındaki fark Spearmann korelasyonu ile hesaplanmıştır. Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanlarının, afazili hastaların GAT-2 puanlarından önemli düzeyde farklılaştığı, sağ beyin hasarlı bireylerin GAT-2 puanlarından farklılaşmadığı bulunmuştur. Sağlıklı bireylerin GAT-2 puanları yaş ve cinsiyet değişkenlerinden etkilenmediği, eğitim değişkeninden etkilendiği görülmüştür ve kesme değerler bu değişkene göre hesaplanmıştır. Afazili bireylerin GAT-2 puanlarının yaş, eğitim, cinsiyet ve hastalıktan sonra geçen süre değişkenlerinden etkilenmediği görülmüştür. Test-tekrar test ve gözlemciler arası güvenirlik çalışmalarına ve iç tutarlık katsayısına göre GAT-2'nin güvenirliği yüksek bulunmuştur. Buna göre GAT-2 standardize, geçerli ve yüksek düzeyde güvenilir bir afazi testidir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Afazi; Dil bozuklukları; Konuşma bozuklukları