Sosyal medya ve internet forum paylaşımlarının pay piyasasına etkisi - Sevinç, Deniz (Anadolu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, 2018-2022 yılları arasında Borsa İstanbul'da işlem gören ve SPK tarafından manipülasyon yapıldığı tespit edilen pay senetlerine yönelik sosyal medya ve internet forumlarındaki paylaşımların piyasa üzerindeki etkilerini incelemiştir. Çalışmada, bu pay senetleri ile ilgili Twitter ve Investing.com paylaşımları ele alınmış ve yapılan paylaşımların duygu analizi yapılarak sayısal veriye dönüştürülmesi için Türkçe finans duygu sözlüğü oluşturulmuştur. Duygu sözlüğünde, geleneksel sınıflandırma olan pozitif, nötr ve negatif kategorilerin yanı sıra, spekülatif ve manipülatif paylaşımların etkisini göstermek amacıyla "şüpheli" kategorisi de belirlenmiştir. Daha sonra yapılan Panel Kantil Regresyon Yöntemi ile sosyal medya internet forumu aktivitesinin farklı piyasa koşullarında (ayı, normal ve boğa piyasa) ve farklı işlem hacmi düzeylerinde farklı etkilerinin olduğu ancak boğa piyasasında ve yüksek işlem hacminde pozitif ve şüpheli içeriklerin olumlu etkisinin arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan sonuçlar, boğa piyasası koşullarında sosyal medya aktivitelerinin yatırımcıların iyimserlik ve kendine güven düzeylerini artırarak, sürü davranışlarını ve spekülatif hareketleri teşvik ettiğini göstermektedir. Düşük getiri ve işlem hacmi dönemlerinde ise paylaşımların etkileri daha sınırlıdır ve yatırımcılar bu dönemlerde kayıptan kaçınma eğilimi göstermektedir. Çalışmada elde edilen sonuçlar, sosyal medya içeriklerinin piyasa dinamikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve yatırımcı kararlarını önemli ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
"Bu tez çalışması Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı tarafından desteklenmiştir. Proje No: 2108E145 ".
Keywords: Twitter, Investing.com, Duygu analizi, Yatırımcı davranışları, Panel kantil regresyon