Küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye ekonomisindeki durumu ve Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırılması - Güngör, Murat (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Küçük ve orta ölçekli işletmeler dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. 1970 yılına kadar hakim olan ''ölçek ekonomileri'' görüşü, petrol krizi sonrasında yerini küçük ve orta ölçekli işlet- melere bırakmıştır. Küçük ve orta ölçekli işletmeler hayli esnek ve dinamik yapılarıyla ekonomik, toplumsal ve teknolojik dalgalanmalara büyük işletmelere göre daha çabuk uyum gösterebilmektedir. Bu yapılarından dolayı dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de küçük ve orta ölçekli işletmelere önem verilmektedir. Kısa adı KOSGEB olan küçük ve orta ölçekli geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı, bu işletmeleri bir çatı altında idare etmekte, onlarla ilgili araştırmalar yaparak bu işletmeleri geliştirme çalışmaları yapmaktadır. Bununla beraber Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletme- lerin bazı sorunları mevcuttur. Başta finansman yetersizliği olmak üzere eğitim, işyeri ve pazarlama eksiklikleri en önemli problemler- dir. Bunların çözümü için devlet tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Diğer yandan Türkiye Avrupa Birliğine katılma çabasındadır. Sanayinin mevcut yapısı dikkate alınarak yeni politikaları üre- tilmesi ve politikalar doğrultusunda yeni tedbirlerin getirilmesi kaçınılmazdır. Şüphesiz ana hedef Türk sanayinin gerekli rekabet gücüne kavuşmasıdır. Tüm küçük ve orta ölçekli işletmelerde bu yönde çalışmalar yapmaktadır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Küçük işletmeler Türkiye; Küçük işletmeler Avrupa Ekonomik Topluluğu