Türkiye'de kamu ekonomisince üretilen karayolları hizmetleri ve bu hizmetlerde fayda-maliyet analizi tekniğinin uygulanabilirliği - Çakır, Tufan (Anadolu Üniversitesi, 1994)
Bilindiği gibi kamu ekonomisince üretilen mal ve hizmetlerde etkinliğin sağlanması bir amaç olarak kabul edilmektedir. Bu amaça ulaşabilmek için de fayda Maliyet analizi tekniği bir araç olmaktadır. Bu Çalışmada örnek olarak devlet tarafından gerçekleştirilen karayolu hizmetlerinde Fayda-Maliyet analizi tekniğinin uygulanabilir- liği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Fayda-Maliyet analizi tekniği ve bu tekniğin uygulanması, iki karayolu kesimi arasında uygulanmaya çalışılmıştır.Türkiye'nin en işlek ve en önemli iki karayolu birbirleriyle karşılaştırılarak Kınalı-Sakarya otoyolunun E80 Devlet karayoluna göre net faydalı hesap edilerek Fayda-Maliyet analiz'inde kullanılan iç karlılık, Net bugünkü Değer ve fayda-maliyet kriterleri kullanılarak kınalı-Sakarya otoyolunun E80 devlet yoluna göre fayda-Maliyet analizi yapılmıştır. Ve sonuçta otoyolun devlet yoluna göre ekonomik olduğu, faydalarının devlet karayoluna göre daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Karayolları Türkiye; Maliyet-fayda analizi