İdiopatik hiperkalsiürili çocuklarda böbrek fonksiyonlarının araştırılması - Torun, Mübeyyen (Anadolu Üniversitesi, 1991)
Eskişehir Yetiştirme Yurtlarında 4-17 yaş arasındaki 298 çocuktan 18'inde (%6.04) IH tesbit edildi. Etyopatogeneze yönelik kan, idrar tahlilleri ve böbrek fonksiyonları normal sınırlarda bulundu ancak proksimal tubuli zedelenmesini gösteren Unag/Ucr hastalarda kontrol grubuna oranla önemli derecede yüksek bulundu. Bol su alma, tuzsuz diyet ve 0.5 mg/kg/gün dozunda hidroklortiazid (spiranolacton ile kombine) önerilen hastalarda tiazidler etkili bulundu.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: İdyopatik hiperkalsiüri; Böbrekler Hastalıklar