Avrupa resim sanatında hayali doğu: Esir pazarları - Ceylan Yetkinoğlu Demet (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Batılı sanatçıların kadın bedenini erotikleştirerek özgürce sergileyebildikleri harem, hamam ve esir pazarı konulu oryantalist eserler oryantalizme ilgi duyan araştırmacıları her zaman cezbetmiştir. Literatür dikkatle incelendiğinde harem ve hamam konulu oryantalist sanat eserlerine dair araştırmaların bolluğuna rağmen esir pazarı konulu oryantalist sanat eserlerinin sanat tarihi disiplini içerisinde spesifik olarak ele alınmadığı anlaşılmıştır. Bu araştırma odağını esir pazarı konulu oryantalist sanat eserlerine çevirerek literatürdeki boşluğa katkı sunmayı amaçlamaktadır. Batı'nın ünlü müze ve müzayede evlerinin Doğu koleksiyonlarında yer alan Batılı sanatçıların elinden çıkma elli yedi prototip sanat eseri üzerinden yürütülen araştırmada esir pazarı konulu oryantalist sanat eserlerindeki cinsel, ırksal, mekânsal ve nesnesel ayrımlar üzerine yoğunlaşılmıştır. Araştırma süresince Batılı oryantalist sanatçıların hayal ile gerçek arasında kurdukları metonimik ilişkinin izi sürülmüştür.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Oryantalizm, Doğu, Harem, Hamam, Esir pazarı, Sanat eseri.