Eskişehir'de uçucu organik bileşiklerin (VOC) emisyon potansiyelinin belirlenmesi - Atasoy, Elif (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri giderek daha fazla anlaşılmaya ve bu nedenle de daha fazla dikkat çekmeye başlayan uçucu organik bileşiklerin (VOC) en azından yöresel çapta daha etkin yönetilmesi ve kontrol edilebilmesi için bir altyapı hazırlamak amacıyla, bu tezde, anılan bileşik grubunun emisyon potansiyeli, hesap yoluyla belirlenmiştir. Doğal, sabit ve hareketli noktasal, çizgisel ve alansal kaynakları kapsayan hesaplamalar, yedi ayrı kaynak kategorisi için gerçekleştirilmiş; toplam emisyonlar, literatürden sağlanan emisyon faktörleri kullanılarak bulunmuştur. Doğal ve antropojenik kaynakların toplam VOC emisyonlarındaki payları, bu çalışmada taranan bazı literatür bulgularından oldukça farklı bulunmuş; bu fark, çalışma alanına özgü istatistiklerin yeterince güvenilir olmamasına, emisyon kaynaklarının alansal dağılımı hakkındaki bilgi yetersizliğine, deneysel ölçüm verisi eksikliğine ve model çalıştırılması ihtiyacına atfedilmiştir. Muhtemelen, yine benzer nedenlerle, özellikle hareketli kaynakların antropojenik VOC kaynakları içindeki payları da yüksek değerlerde belirlenmiştir. Tüm bu nedenlerle, çalışmanın, ileriki aşamalarında, etkin modelleme yanında emisyon ve açık ortam monitorlaması süreçleriyle desteklenerek geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Uçucu organik bileşikler; Hava kirliliği Çevresel yönler; Hava kirliliği kontrolü