Bazı sentetik bileşiklerin kanserli hücre içi protein aktivasyonuna ve apoptozise olan etkileri - Akalın, Gülşen (Anadolu Üniversitesi, 2004)
Bu çalışmada, l,3-bis-(heteroaril sübstitüe) benzen türevIeri olan MBiS1, MBiS2 ve MBiS8, 3-sübstitüe-2-tiyohidantoin türevleri olan Tiyo1, Tiyo2, Tiyo5 ve kekik bitkisinin doğal bileşeni olan Karvakrol'ün 5RP7 ve CO25 hücreleri üzerindeki sitotoksik, apoptotik ve hücre içi protein aktivasyonundaki etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda, kontrol hücreleri olan F2408 ve C2 hücreleri de karşılaştırma amacıyla kullanılmıştır. Sitotoksik etkileri araştırmak amacıyla MTT ölçümü ve tripan mavisi boyama yöntemi, apoptozisi araştırmak amacıyla akridin oranj/etidyum bromür boyama, akım sitometrisi, agaroz jel elektroforezi ve protein aktivasyonunu araştırmak amacıyla da western blot yöntemleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular l,3-Bis-(heteroaril sübstitüe) benzen türevlerinden -NO2 yan grubu taşıyan MBiS8'in diğer türevIere göre hem H-ras aktif 5RP7 hem de N-ras aktif CO25 hücrelerinde daha fazla toksisite gösterdikleri ve apoptozise neden olduğunu göstermektedir ve 3-sübstitüe-2-tiyohidantoin türevIerinden -4-metoksi fenil grubu taşıyan Tiyo5'in H-ras aktif hücrelerde, fenil grubu taşıyan Tiyo2'nin de N-ras aktif hücrelerde daha etkili oldukları tespit edilmiştir. Doğal bileşen olan karvakrol'ün IC50 dozunun altında da kanserli hücreleri apoptozise götürmesi ve hücre içi protein aktivasyonunda artış göstermesi bulgularımız dahilinde gözlenmiştir. Yukarıda sözü edilen bileşiklerin antineoplastik tedavide kullanılabileceğine dair ilk basamak araştırmalar yapılmıştır. Elde edilen bulguların yapılacak olan antineoplastik etki araştırmaları için de ışık tutacağı düşünülmektedir.
"Bu tez çalışması, Anadolu Üniversitesi Araştırma Fonunca desteklenmiştir. Proje No: 030345"
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Programlı hücre ölümü; Kanser hücreleri; Karvakrol