Türkiye'de 1980 sonrası kamu iç borçlanmasının ekonomik etkileri - İpek, Murat (Anadolu Üniversitesi, 1999)
Kamu harcamalarının temel finans kaynağı vergilerdir. Günümüzde devlete asli görevlerinin yanında sosyal ve ekonomik görevlerin yüklenmesi kamu harcamalarının artmasına neden olmuştur. Vergi gelirlerinin kamu harcamalarını karşılamada yetersiz oluşu, kamu açıklarının çığ gibi büyümesine neden olmuştur. Kamu açıkları; iç borçlanma, dış borçlanma ve Merkez Bankası olmak üzere üç şekilde finanse edilmektedir. Türkiye'de 1980 sonrası kamu açıklarının finansmanında ağırlıklı olarak iç borçlanma kullanılmıştır. Türkiye'de, derinliği henüz sığ bir mali piyasadan borçlanılması faiz oranlarının yükselmesine neden olmuştur. Faiz oranlarının yükselmesi de enflasyonist ortamın doğmasına neden olmuştur. Faiz oranlarının ve enflasyonun değişken olması, devletin kısa vadeli borçlanmasına neden olmuştur. Buna bağlı olarak, devlet, borcu borçla finanse eder duruma düşmüştür. Kısa vadeli ve yüksek faiz oranlı iç borçlanma üretim ve tüketimin olumsuz etkilenmesine, gelir dağılımının bozulmasına, enflasyonist ortamların oluşmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, 1980 sonrası, kamu iç borçlanmasının ekonomik etkileri incelenecektir. Çalışmada iç borçlanmanın, yatırım, gelir dağılımı fiyatlar genel düzeyi üzerindeki etkileri incelenecektir.
Keywords: Devlet borçları Türkiye