Bazı ilaç öncül maddelerinin mutajenik etkilerinin bakteriyal ve hücre kültürü testleri ile araştırılması - Ayaz Tüylü, Berrin (Anadolu Üniversitesi, 2001)
Bu çalışmada, antibakteriyal, antifungal, antiinflamatuar, analjezik ve antitümör etkileri bilinen ve bir ilaç öncül maddesi olarak sentezlenen 2-sübstitüe fenil benzotiyazolün BT-3, BT-10, BT-15, BT-18 ve BT-26 kodlarıyla isimlendirilen 5 türevinin çeşitli dozlardaki olası mutajenik aktivitesi bakteriyal ve hücre kültürü testleri ile araştırılmıştır. Bakteriayl yöntem olarak kullanılan Salmonella mikrozom testi sonuçlarına göre fenil halkasına orto ve para konumunda nitro grubu bağlı BT-18 ve BT-26 kodlu benzotiyazol türevleri metabolik aktivasyon enzimlerinin bulunduğu ve bulunmadığı koşullarda oldukça etkili mutajenik aktivite göstermiştir. Diğer yandan test maddelerinin insan lenfosit kültürü kromozomlarında kardeş kromatid değişimini BT-3, BT-15 ve BT-18 kodlu türevlerin 48 saat uygulanan 300 ug/ml'lik dozları ile anlamlı ölçüde arttırdığı tesbit edilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Mutagenisiti testi; Fenantroimidazol; Karvakrol; Hücre kültürü