Sergei Prokofiev'in hayatı ve Op.19 Keman Konçertosu'nun incelenmesi - Akçay, Faruk Eren (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Sergei Prokofiev 20. yüzyıl müziğinin önemli temsilcilerindendir. Rus İmparatorluğu'nun son döneminde doğan besteci St. Petersburg Konservatuvarı'nda ulusal akımın önemli temsilcileriyle çalışmış fakat daima yeni müziğin temsilcisi olma yolunda ilerlemiştir. Aynı zamanda piyanistliğiyle de ön planda olan besteci ülkesinde yaşanan devrimler ve kendisinin yeni müziğe ilgisinden Amerika'ya ve Fransa'ya giderek hem kendi müziğini tanıtma olanağı bulmuş hem de başka bestecilerden etkilenmiştir. Yaşam şartlarının zorluğu sebebiyle ülkesine geri dönen Prokofiev burada Sovyet Hükümeti'nin baskısıyla karşılaşmış, 1953 yılında ülkesinde yaşama veda etmiştir. Prokofiev op.19 Keman Konçertosu'nu 1917 yılında tamamlamış ancak eserin prömiyeri devrimler sebebiyle Rusya'da gerçekleşmemiş, ilk olarak Fransa'da 1923 yılında seslendirilmiştir. Besteci op.19 Keman Konçertosu'nu Amerika'ya gitmeden hemen önce Klasik Senfoni ve Chout bale müziği gibi önemli eserleri bestelediği dönemde yazmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde Prokofiev'in hayatı genel hatlarıyla ele alınmış, ikinci bölümünde op.19 Keman Konçertosu'nun yapısı, eserde yer alan keman teknikleri ve yorumlama yöntemleri açısından incelenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Prokofiev, Keman, Konçerto, Teknik.