İktisadi kalkınmada kadının rolü ve Türkiye ve Azerbaycan karşılaştırması - Memmedova, Melek (Anadolu Üniversitesi, 2000)
İktisadi kalkınma bir ekonomide milli gelirin artması ile beraber sosyo-kültürel yapının da gelişmesi şeklinde tanımlanabilir. İktisadi kalkınmanın yönünü ve hızını belirleyen en önemli en önemli faktör insan gücü sermayesidir. Diğer taraftan insan gücü sermayesinin önemli bir kısmını kadınlar oluşturmaktadır. Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, kadınların iktisadi kalkınma sürecindeki rolünün belirlenmesidir. Günümüzde teknolojik gelişme ile beraber nitelikli insan gücü ihtiyacı hızla artmaktadır. Kadınların bu hızlı gelişmeye ayak uydurması ve iktisadi kalkınmanın nimetlerinden yararlanabilmesi için piyasa şartlarına uygun bir şekilde eğitilmeleri gerekmektedir. Çünkü, kadının toplumdaki sosyo-ekonomik statüsü eğitim durumuna göre belirlenmektedir. Kadın eğitiminin toplumsal getirisi bireysel getirisinden daha fazladır. Eğitimli ve eğitimsiz kadınların iktisadi kalkınmaya etkilerinin karşılaştırılması ile bu konu daha iyi anlaşılmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iktisadi kalkınma hakkında bilgi verilerek kalkınmada kadının rolü ele alınmaktadır. İkinci bölümde gelişmekte olan bir ülke örneği olarak Türkiye'de kadının sosyal, ekonomik, kültürel ve politik durumu incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise Azerbaycan'da kadının iktisadi kalkınma sürecine etkisi ve içinde bulunulan sosyo-ekonomik şartlara rağmen kadınların aktif olarak toplumsal yaşama katılımı ele alınmaktadır. Çalışmanın yapılma amacı, çalışma sırasında karşılaşılan sorunlar ve çalışmadan çıkan sonuçlar, sonuç ve öneriler kısmında verilerek konu tamamlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kadınlar, Kalkınmada