Futbol yıldızlarının Instagram üzerinden kendini sunma davranışlarının cinsiyete göre farklılıklarının incelenmesi - Ünver, Okan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Sosyal medya, spor dünyasında popüler bir yer edinmesiyle birlikte birçok araştırmaya konu olmuştur. Kendini sunma, başkalarının zihninde bir izlenim yaratma, değiştirme ve sürdürme davranışı olarak tanımlanmaktadır. İnternet öncesi zamanda kendini sunma davranışı, yüz yüze iletişimde söz konusu iken, internet sonrası sosyal medya üzerinden yapılabilme imkanı ortaya çıkmıştır. Futbolcuların Instagram uygulamasıyla gerçekleştirdiği kişisel sunumlarının, cinsiyet görünümleri odağında incelenmesi, cinsiyet ve ırk değişkenine göre farklılıkların ortaya konması bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmaya Instagram uygulamasında en çok takipçiye sahip 5 erkek ve 5 kadın futbolcu dahil edilmiştir. Bu çalışma için karma yöntemler yaklaşımı uygulanmıştır. Futbolcuların fotoğrafları Goffman (1979), Hatton ve Trautner (2011), Kim ve Sagas (2014) ve Smith ve Sanderson (2015) tarafından uyarlanan bir kodlama şemasına girilip frekans, yüzde analizi yapılmıştır ve cinsiyete göre farklılaşmaları t-testi, ırka göre farklılaşmaları ise tek yönlü Varyans analizi (Anova) uygulanılarak belirlenmiştir. Altyazılardan temaları çıkarabilmek için kullanılan sabit karşılaştırma yönteminden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularında; cinsiyet değişkenine göre fotoğrafın odağı, sporcunun fotoğraftaki durumu, paylaşılan fotoğraftaki göğüs ve genital/kalça vurgusu, kendine ya da başkasına dokunması ve sporcunun duruşu boyutlarında, ırk değişkenine göre ise fotoğrafın odağı, kıyafeti, pozu, göğüs, genital/kalça ve cinsellik vurgusu, kendine ya da başkasına dokunması boyutlarda anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak; sporcuların kendini sunma davranışlarının cinsiyete ve ırka göre farklılaştığı belirlenmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sosyal medya; Sosyal medya, Kendini sunma, Instagram, Futbol.