Döviz kuru değişimlerinin enflasyon üzerindeki etkisi : - Saykal, Burak (Anadolu Üniversitesi, 2018)
Türkiye, uzun yıllardan beri yüksek enflasyon rakamlarıyla mücadele eden ve enflasyonu düşük seviyelere getirebilmek için çeşitli politikalar uygulayan bir ülkedir. Gelişmekte olan ülkeler için döviz kurlarının enflasyon üzerindeki etkisi oldukça önemlidir; çünkü döviz kurlarıyla fiyatlar genel düzeyi arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır. Pass-through olarak adlandırılan bu ilişki, gelişmekte olan ülke ekonomileri için fiyatlar genel düzeyini kontrol altına almada önem arz etmektedir. Özellikle son yıllarda sermaye hareketlerinin hızlanması, döviz kuru dengesi üzerinde etkili olmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye hem enflasyon oranlarını düşürmek ve hem de finansal istikrarı yakalamak için çeşitli politikalar yürütmektedir. Bu hedefler doğrultusunda enflasyon hedeflemesi stratejisi 2002 yılından beri uygulanmakta olan politikalardan bir tanesidir. Bundan dolayı döviz kurlarında oluşan dengesizlikler, gelişmekte olan ülke ekonomilerini Pass-through etkisiyle etkilemekte ve enflasyon oranlarının istenilen seviyelere düşürülmesini engellemektedir. Türkiye'de döviz kurlarındaki değişimlerin enflasyon hedeflemesi sürecine etkisinin incelendiği bu çalışmada, 2010:01-2018:03 dönemleri arasında döviz kuruyla enflasyon oranları arasındaki ilişki Autoregressive Distributed Lag. (ARDL) modeli ile incelenmiştir. Modelden elde edilen bulgulara göre; döviz kurlarındaki değişimlerin yurtiçi fiyatlar üzerindeki etkisinin yüksek olduğu, ithalat fiyatlarının döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak arttığı ve enflasyon oranlarının yükselmesine neden olduğu sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Kambiyo Türkiye; Para politikası; Enflasyon Türkiye; Enflasyon hedeflemesi stratejisi, Fiyatlara geçiş etkisi, ARDL