Analyzing the long memory and contagion effect with the presence of structural breaks = Uzun hafıza ve bulaşma etkisinin yapısal kırılmaların varlığıyla analiz edilmesi - Wasia, Anwar Yimam (Anadolu Üniversitesi, 2022)
Tez çalısması uzun hafıza ve bulaşıcılık etkisi konularyla ilgili iki araşıtırmayı içermektedir. Birinci bölümde, menkul kıymetlerin fiyatlarının zayıf etkinlikteki piyasalar hipotezi ve varlık dağılımı çerçevesinde Almanya, Fransa, Türkiye, Hollanda, İngiltere, İtalya ve ABD hisse senedi getirileri için uzun hafıza özelliklerini incelemektedir. Çalışmada Ocak 1998- Aralık 2019 dönemine ait haftalık veriler kullanılmıştır. Çalışmada yedi hisse senedi endeksi getirisindeki uzun hafıza özelliğini incelemek için ARFIMA-FIEGARCH modeli kullanılmıştır. Ayrıca, Bai-Perron yapısal testi kullanılarak değişim noktaları tespit edilmiştir. Bulgular, hisse senedi getirilerinin Türkiye hariç hemen hemen tüm Avrupa ve ABD hisse senedi endekslerinde oldukça kalıcı olduğunu göstermektedir. Bu piyasalar, piyasa hipotezinin zayıf etkinliğini ihlal edici şekilde birbirine bağımlıdırlar. Bu durum, tarihsel getirilerin, bu piyasalarda gelecekteki getirilerin tahmin edilmesine katkıda bulunabileceği anlamına gelmektedir. Çalışmada, yapısal kırılmaları olan ve olmayan oynaklığın kalıcılığı karşılaştırılmıştır. Yapısal kırılmalar nedeniyle elde edilen sonuçlar karmaşıktır. Çalışmanın bulgusu, yapısal kırılmanın Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda ülkelerinde oynaklığın kalıcılığını etkin bir şekilde azalttığını göstermektedir. Oysa, FTSEMİB, BIST100 ve S&P500'ün her bir endeksi için uzun hafıza özelliği değeri, oynaklığın kalıcılığını veya uzun hafıza özelliğini azaltmamaktadır. Bulgular değerli öngörüler sunmaktadır ve yetenekli yatırımcıların tutarlı bir şekilde spekülatif karlar elde etmeleri için bir fırsat yaratmaktadır. İkinci bölümde, varlık tahsisi ve risk yönetimi için yapısal kırılmaların varlığı ile hisse senedi piyasalarının değişim bulaşıcılığı etkisi incelenmiştir. Avrupa ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, İngiltere ve Türkiye endeksleri arasındaki bulaşıcıklığı ABD endeksi ile test etmek için iki değişkenli DCC-GARCH modeli kullanılmıştır. Sonuçlar, dinamik koşullu korelasyonların Avrupa ve ABD piyasaları arasında pozitif bir artış göstermediğini ve piyasa ortak hareketlerinde zayıf olduğunu göstermektedir. Korelasyonların zayıf değerleri, yatırımcıların piyasalar arasında çeşitlendirme yaparak uzun vadeli faydalar sağladıklarını göstermektedir. ABD borsasının her bir Avrupa piyasasıyla ilişkisi bulaşıcı değildir. Ancak, piyasalar yalnızca birbirlerine bağımlıdır. Yatırımcıların Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarında çeşitlendirmeden daha büyük bir avantaj elde edecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte, çalışmada ABD ve Türkiye borsalarının ortak hareketi arasında değişim bulaşması olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla, piyasalar arasında daha yüksek düzeyde bir ilişki, kriz döneminde çeşitlendirme faydalarını azaltacaktır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: DCC-GARCH Modeli, FIEGARCH, Bulaşma etkisi, Uzun hafıza