Cardiopulmonary bypass'da pulmonary neutrophil sequestration'u - Mantı, Zakir (Anadolu Üniversitesi, 1990)
Açık kalp ameliyatı yapılan 15 ve kapalı kalp ameliyatı yapılan 15 toplam 30 hastada akciğer kapiller damar yatağında kapiller lökoemboli, alveoler konjesyon, endotel harabiyeti kapiller permeabi- lite artışı, intersiyel ödem her iki grupta da preop ve postop dönemde alınan akciğer spesimenlerinin histopatolojik incelenmesinde gösteril- di. CPS sırasında kanın hücresel ve hücresel olmayan birçok eleman- larının aktivasyonuna bağlı olarak dolaşımdaki nötrofil lokositlerin migrasyon yeteneğinin artması ile akciğer, böbrek, santral sinir sistemi gibi kapiller yataktan zengin organlarda nötrofillerin tutulduğunu gösterdik. Bunun parsiyel bypass sırasında sağ ve sol atriumlardan aldığımız kan örneklerdeki nötrofil lökosit farkıyla gösterdik. CPB sonrası oluşan pulmoner fonksiyon bozukluklarıyla kendini gösteren pompa sonrası sendromu denilen klinik tablonun oluş meka- nizmasını açıklamaya çalıştık.
Sadece dijital formatta erişilebilir.
Keywords: Kardiyopulmoner baypas