Aktarlarda zayıflama amaçlı satışa sunulan bazı drogların farmasötik botanik yönünden araştırılması - Yörük, Mine Münevver (Anadolu Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada genel olarak zayıflatma ve diyet amacıyla aktarlarda satılan ve insanların tercih edip aldıkları bitkilerin drogları literatüre bağlı olarak verilmiştir. Araştırmada adı geçen bu bitkilerin botanik özellikleri, içerdikleri etken maddeler, anatomik özellikleri, insan vücuduna etkileri ve yer aldığı bilimsel çalışmalar ve deneyler incelenmiştir. Aktarlarda ve bitkisel marketlerde satılan droglardan insanlar tarafından en çok tercih edilenleri araştırılarak ele alınmıştır. Çalışmada beş bitki örneği incelenmiştir. Bu bitkiler Tarçın (Cinnamomum verum), Yeşil çay (Camellia sinensis), Mate çayı (Ilex paraguariensis), Yulaf (Avena sativa) ve Kahve (Coffea arabica)'dir. Bu beş bitki örneği literatürde incelenerek teşhis ve tanımları yapılmıştır. Mikroskop ve organoleptik yöntemler kullanılarak anatomik ve morfolojik yapıları tanımlanmıştır. Tanımlaması yapılan bitkilerin insan vücudu üzerine genel etkileri araştırılmıştır. Yapılan inceleme ve araştırma sonucunda elde edilen verilerden bu bitkilerin bazılarının yağ yakıcı özellikte olduğu, bazılarının metabolizma hızına etki ettikleri, bazılarının da vücut şeker seviyesini dengeleyerek tokluk düzeyini korumada yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Tıbbi maddeler, Bitkisel; Aktar, Bitkisel Droglar, Zayıflama.