Türkiye'de işsizlik sigortasının uygulanabilirliği - Zengin, Şahin (Anadolu Üniversitesi, 2000)
İşsizlik sigortası, 4447 sayılı kanunla düzenlenerek, 1 Haziran 2000 tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi sağlanmıştır. 36 yıllık bir uğraş sonucu kanunlaşan işsizlik sigortası, beklenen yararları yanı sıra ülkemizin yapısal özellikleri dikkate alındığında bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirecektir. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde olan ülkemiz için, sosyal güvenliğin bir kolu olan işsizlik sigortasının uygulamaya konması önemli bir gelişmedir. Ancak diğer ülkelerdeki uygulamalar ve alt yapı dikkate alındığında ülkemiz açısından bazı sorunlarla karşılaşılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemizde işsizliğin türleri itibariyle açık işsizliğin yaygın oluşu, işsizlik sigortasından yararlananların işsizlere oranını oldukça düşürerek, sosyal politikalarda bir dengesizliğin doğmasına neden olacaktır. Diğer yandan yürütülecek işe yerleştirme çalışmalarında sigortadan yararlananlara öncelik tanınmasına, dolayısıyla sigorta bakımından kapsam dışı kalan işsizlerin iş bulmasının daha zorlaşmasına neden olacaktır. İşsizlik sigortası, kıdem tazminatı ile birlikte uygulandığında, işverenlere getireceği mali yük nedeniyle kayıt dışı çalışmayı veya ürün maliyetlerinin artması nedeniyle, istihdamın daralması sonuçlarını beraberinde getirecektir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: İşsizlik sigortası Türkiye