Kültürel miras bilinci kazanımıyla ilgili müze eğitimi dersi üzerine bir durum çalışması - Aydoğan, Yeşim (Anadolu Üniversitesi, 2020)
Kültürel miras, geçmiş toplumların bilim, sanat ve kültürleri hakkında bilgi veren önemli kanıtlar bütünüdür. Bu kanıtların korunması ve özelliklerini yitirmeden sağlıklı bir şekilde gelecekteki sürekliliklerinin sağlanması, toplumların kültürel miras bilinci kazanımıyla mümkün olacaktır. Kültürel mirasın muhafazasını sağlayan müzeler, aynı zamanda kültürel miras bilincinin oluşturulması için de çok sayıda uygulama ve çeşitli kurumlarla ortak projeler yapmaktadır. Eğitim kurumlarının müzelerle yaptığı gönüllülüğe dayalı informal uygulamalar, daha sonra eğitim kurumlarının ders müfredatına girerek formal bir hal almıştır. Bu araştırma, müze eğitimi dersi alan Resim Bölümü 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmada, Müze Eğitimi Dersi [MED] kapsamında kültürel miras bilinci kazanımına ilişkin amaçlar belirlenmiştir. Nitel araştırma yaklaşımı perspektifinde durum çalışması modeli uygulanan bu araştırmada, 4 ana temaya ve onların oluşturduğu toplam 20 alt temaya ulaşılmıştır. Araştırmada bulgular çerçevesinde; öğrencilerin MED'de işlenen, daha önce deneyimlemiş oldukları, duydukları, kendi yaşamlarıyla bağ kurdukları vb. gibi konularda daha etkin oldukları ve konular üzerinden derinlemesine bir anlamlandırmaya gittikleri söylenebilir. MED kapsamında, öğrenciler farklı bakış açıları kazanarak, yaşamlarında olan sıradan şeylerin aslında o topraklarda yaşamış olan kadim medeniyetlerin izlerini taşıyan maddi ve manevi değerler bütünü olduğunun farkına vardıkları ve daha zengin bir bakış açısı kazandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Müzecilik Sosyal yönler; Kültürel Miras, Kültürel Miras Bilinci, Müze Eğitimi