Seramik sanatında sgrafito süslemeler - Sarnıç, Kamuran Özlem (Anadolu Üniversitesi, 2004)
İnsanoğlunun yerleşik hayata geçişi ile, farklı ihtiyaçların ortaya çıkması sonucu, biraz da tesadüfi olarak toprak; ilk kez pişirilerek seramik haline dönüştürülmüştür. Seramiğin bulunuşundan itibaren onu süsleme düşüncesi de var olmuştur. Çünkü insan denilen yeryüzünün en akıllı canlısı kabul edilen varlık, her zaman güzel olana ilgi durmuş, sahip olduklarını güzelleştirme çabası vermiştir. Bu çaba sonucunda farklı süsleme yöntemleri gelişmiştir. Seramik süsleme yöntemlerinden biri de sgrafitodur. Sgrafito, ham, bisküvi, sırlı pişirimi yapılmış ürün üzerine uygulanan astar, boya, oksit ya da sırrı alttaki bünye görünüp bir kontrastlık oluşturacak şekilde kazıma yöntemidir. Sgrafitonun seramikle buluşması, insanoğlunun güzele olan düşkünlüğünün sonucunda MÖ 3000'lerde başladığı belirtilmektedir. Üretilen formlar, uygulaması en kolay yöntemlerden biri kabul edilen sgrafito ile süslenerek estetik bir değer kazanmıştır. Seramiğin var oluşu ile neredeyse aynı tarihe sahip olan sgrafitonun bu sanat dalında dekoratif bir öğe olarak geçmişten günümüze kadar geçirdiği evre, yapılan araştırmayla yeniden yorumlanarak değerlendirmeye alınmıştır. Bu amaçla araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sgrafitonun tanımı ve tarihsel gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde yapım şekli anlatılmış, kullanılan malzeme ve aletler tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde, günümüzde sgrafito, bu konu üzerine çalışan sanatçılar ve eserlerinden örnekler verilmiştir. Dördüncü bölümde ise, seramik yüzeyler üzerinde dekoratif bir öğe olarak sgrafito süsleme uygulamaları tarafından yapılmış ve bunlar yorumlanmıştır.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Sgrafito; Seramik; Dekorasyon ve süsleme; Sırlar (Seramik)