Cam sanatında soğuk cam şekillendirme tekniklerinin gelişimi ve kişisel uygulamalar - Abacı Ar, Nurcan (Anadolu Üniversitesi, 2019)
Soğuk cam şekillendirme teknikleri; finisaj yapmak, biçimlendirmek ve dekore etmek için eski dönemlerden beri kullanılmaktadır. İlk uygulama örneklerinden itibaren soğuk cam şekillendirme teknikleri de tıpkı kullanılan camlar, aletler ve uygulama biçimleri gibi teknik ve teknolojik gelişmelere paralel olarak değişmiştir. Aynı zamanda sanatsal ifade biçimleri de sosyal ve ekonomik değişimlere paralel olarak değişmiştir. Bu tezde soğuk şekillendirme tekniklerinin cam sanatı tarihi içindeki önemini vurgulamanın yanı sıra, ele alınan konu hakkında Türkçe kaynak eksikliğini gidermek amaçlanmıştır. Dört ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde soğuk cam şekillendirme tekniklerinin eski dönemlerden günümüze kadar olan tarihsel gelişimi ele alınmaktadır. İkinci bölümde, tekniklerin uygulanmasını mümkün kılan aletlere ve temel çalışma prensiplerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde soğuk cam şekillendirme teknikleri ve farklı ifade biçimleri anlatılmaktadır. Tezin dördüncü ve son bölümünde; tez kapsamında gerçekleştirilen kişisel uygulamalara yer verilmiştir.
Sadece dijital ortamda erişilebilir.
Keywords: Cam sanatı; Cam sanatı, Soğuk cam şekillendirme, Kazıma, Kesme, Oyma.